DEVLET MEMURLARI HAKKINDA KİMLER DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇABİLİR?

Devlet memurları hakkında kimler disiplin soruşturması açabilir?

Devlet memurları hakkında kimler disiplin soruşturması açabilir ? Öncelikle kimler devlet memurudur? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4.maddesinde kimlerin devlet memuru olduğu şu şekilde açıklanmıştır:Madde 4 – (Değişik: 30/5/1974 – KHK-12; Değiştirilerek kabul: 15/5/1975 – 1897/1 md.)Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür. A) Memur: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.

Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

Bu tanıma dahil olanlar devlet memuru sayılırlar. Ancak devlet memuru sayılmamakla birlikte, mevzuatlarında disiplin yönü ile 657 sayılı kanuna tabi olanlar içinde bu kanun hükümleri uygulanır. Örnek, Özel Öğretim Kurumları görevli personel gibi.

DEVLET MEMURLARI DİSİPLİN UYGULAMALARININ DAYANAKLARI:

Devlet memurlarının disiplin uygulamalarında dayanak; 657 Sayılı Devlet Memurları kanununun Kovuşturma ve yargılama başlığı altında düzenlenmiş 24. maddesinde yer alan –” Devlet memurlarının görevleri ile ilgili veya görevleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması ve haklarında dava açılması özel hükümlere tabidir.” ifadesidir.

Bu maddenin uygulamasına yönelik olarak da ;
30/4/2021 tarih ve 31470 sayılı Resmi Gazetede ; 29/4/2021 tarih ve 3935 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile DEVLET MEMURLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ yayımlanmıştır.

Söz konusu yönetmeliğin 2. maddesine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi devlet memurlarının ve disiplin mevzuatı açısından devlet memuru sayılanların disiplin işlemleri bu yönetmelik hükümlerine göre yürütülecektir.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI NASIL AÇILIR?

Söz konusu Disiplin Yönetmeliğinin Disiplin amirlerinin görev ve yetkileri başlığı altında düzenlenmiş 7.maddesinin (4).fıkrasında yer alan : Disiplin amirleri, memurların 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde yer alan disipline aykırı davranışlarını öğrendikleri tarihten itibaren 657 sayılı Kanunda ve ilgili mevzuatında belirtilen süreler içinde disiplin soruşturmasını başlatmak ve gerekli cezayı uygulayarak disiplin cezası verme yetkisinin zaman aşımına uğramasını önlemek zorundadır.

Hükmü gereği soruşturma başlatmaya yetkilidirler. Yani disiplin soruşturması memurun 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde yer alan disipline aykırı davranışlarının öğrenilmesi ile disiplin amirince açılır.

KİMLER DİSİPLİN AMİRİDİR?

Bir kurumda kimlerin disiplin amiri sayılacağı yine Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinin; Disiplin Amirlerinin Tespiti ile Görev ve Yetkileri Disiplin amirleri başlığı altında düzenlenmiş 5.Maddesinde (1) 657 sayılı Kanun ve bu Yönetmelik kapsamında disiplin hükümlerinin uygulanması bakımından; a) Cumhurbaşkanı, tüm kamu idarelerinde, b) Bakanlar, bakanlık teşkilatında, c) Üst yöneticiler, başında bulundukları kamu idarelerinde veya kendilerine bağlı birimlerde, ç) Bölge müdürleri, taşra teşkilatı bölge kuruluşlarında, d) Valiler, taşra teşkilatı il ve ilçe kuruluşlarında, e) Kaymakamlar, taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında, f) Belediye başkanları, belediye ve bağlı kuruluşlarında, g) Misyon şefleri yurt dışı teşkilatında, görevli bütün memurlar hakkında disiplin amirliği yetkisini haizdir. (2) Taşra teşkilatı bölge kuruluşlarının merkezinin bulunduğu ilin valisi, bölge müdürünün disiplin amiridir. (3) Birinci fıkra dışındaki diğer disiplin amirleri; kamu idarelerinin kuruluş ve görev özelliklerine göre hazırlanan ve yürürlüğe konulan özel yönetmelikler ile tespit edilir. (4) İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahallî idare birliklerinde görevli memurların disiplin amirleri; İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca müştereken hazırlanan ve yürürlüğe konulan yönetmelikte gösterilir. (5) Disiplin amiri olarak tespit edilen unvanlara ait kadrolara görevlendirilenler veya bu görevleri vekâleten yürütenler, görevi yürüttükleri sürece disiplin amirliği yetkisini haizdir.

Bunlarla beraber ilgili yönetmeliğin Yetki, Yetkili disiplin amirleri başlığı altında düzenlenmiş 24.maddesinde “…. disiplin cezası gerektiren fiil veya hâli bulunan memurlar hakkında disiplin soruşturması açılması ve ceza verilmesine ilişkin hususlarda yetkili disiplin amirleri, disipline aykırı fiil veya hâlin işlendiği sırada memurun görev yerindeki disiplin amirleridir. “Hükmü bulunmaktadır. Buna göre kurumlar çıkaracakları yönetmelikle kimlerin yetkili disiplin amiri olacağını belirler.

Milli Eğitim Bakanlığına ait kimlerin yetkili disiplin amiri olacağına dair yönetmelik 02.01.2022 tarih ve 31707 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bilgi için:

Daha Fazla: https://www.okulgazetesi.net/Disiplin Soruşturması nasıl yapılır.