22 Mart 1995 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN İLK-SAN ANA STATÜSÜNÜN DENETİMLE İLGİLİ 11.MADDESİ :
“a) Sandığın bütün i ş ve işlemlerini (gelir gider, hesap ve defterler) bu Anastatü ve ilgili yönetmeliğe göre denetlemek. Temsilciler Kurulunca alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını incelemek,
b) Yönetim Kurulu karar ve icraatının Anastatü hükümleri ve genel hükümlere uygun olup olmadığını denetlemek,
c) Sandık alacaklarının tahsili ve diğer hakların korunması içi n gerekli takiplerin yapılıp yapılmadığını araştırmak ,
ç ) Gerek görüldüğünde masrafları sandıkça karşılanmak kaydı ile Sandık ve kuruluşlarının malı işlerini Yeminli Malı Müşavire denetlettirmek,
d) Sandık çalışmalarında görülen zararlı halin tehlikeli sonuçla r doğuracak durumda olduğuna kanaat getirilmesi veya Sandığı n sermayesi bakımından amacını temin edemez duruma düştüğünün belirlenmesi halinde, keyfiyeti gerekçeli bir yazı ile Yönetim Kurulu’na bildirerek. Temsilciler Kurulunun olağanüstü toplantıya davetini istemek, Yönetim Kurulu bu yazını n verildiğinden itibaren bir hafta içinde harekete geçmediği takdirde bu daveti Bakan’ın muvafakati il e yapmak,
e) Üç aydan fazla ara vermemek şartıyla sık sık ve habersiz Sandık veznelerini denetlemek,
f) Denetim sonucunu gösteren raporu Temsilciler Kuruluna sunmak üzere Yönetim Kuruluna vermek ve bir suretini de Bakan’a sunmak.”
Şeklindeydi. Bu madde 01.Haziran 2019 tarihli Resmi Gazetede şu şekilde değiştirildi.;
a) Sandığın bütün gelir ve gider hesapları ile bu hesapların kaydedildiği defterler ve kayıtların mutabık olup olmadıklarını incelemek, hesaplar ve kayıtların sonuçlarını ihtiva eden mali tabloları kontrol etmek, Sandığın mali iş ve işlemlerini bu Ana Statü ve ilgili yönetmeliklere göre denetlemek.
b) Temsilciler Kurulunca alınan kararlara ilişkin olarak Yönetim Kurulunca yapılması gereken işlemlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek.
c) Sandık Yönetim Kurulunca alınan kararlar ve bu kararlara ilişkin yönetim süreçlerinin Kanun, bu Ana Statü, yönetmeliklere ve genel hükümlere uygun olup olmadığını denetlemek.
ç) Sandık varlıklarının korunması, alacaklarının tahsili ve borçlarının ödenmesine müteallik takiplerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek.
d) Kurulun gerek görmesi halinde 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve kamu gözetimi, muhasebe ve denetim standartları mevzuatı çerçevesinde Sandığın ve Sandığa bağlı ortaklıklar, işletmeler veya iştiraklerin mali iş ve işlemlerini yetkili bağımsız denetçilere denetlettirmek.
e) Kurul tarafından yapılan ve/veya bağımsız denetçilere yaptırılan denetim neticesinde; Sandığın faaliyetleri kapsamında tespiti yapılan ve niteliği itibariyle telafisi imkânsız zararlı sonuçlar doğuracağı kanaati hâsıl olan durumlar ve/veya Sandığın ayni ve nakdi sermayesi bakımından amacını yerine getiremeyecek derecede acze düştüğünün belirlenmesi hallerinde, keyfiyeti gerekçeli bir yazı ile Yönetim Kuruluna bildirerek Temsilciler Kurulunun olağanüstü toplantıya davet edilmesini istemek, Yönetim Kuruluna yapılan tebliği takip eden bir hafta içinde olağanüstü toplantı kararı alınmadığı takdirde Bakanlık makamının muvafakati ile Temsilciler Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırmak.
f) Üç aydan fazla ara vermemek şartıyla geçici bilanço ve geçici gelir tabloları almak suretiyle Sandığın mali durumuna ilişkin keyfiyeti izlemek ve kontrol etmek.
g) Her mali yılın sonunda bir denetim raporu hazırlamak ve bu denetim sonucunda varılan kanaatleri içeren sonucu gösterir raporu Temsilciler Kuruluna sunulmak üzere Yönetim Kuruluna tevdi etmek, denetim raporunu da ihtiva eden yıllık faaliyet raporunu Bakanlık makamına sunmak.
(2) Denetleme Kurulunca bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırılmış olması, Denetleme Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.”