ÖZEL M.TSK. YÖNETMELİĞİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI.

12 Eylül 2019 Tarihli ve 30866 Sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bir çok madde de değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler epey tartışılacak gibi.

Artık ehliyeti olsa da isteyen herkes yeniden direksiyon eğitimi dersi alabilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine eklenen 4. fıkra ile  sürücü belgesi olup her koşulda araç kullanma konusunda kendisini yeterli görmeyen ve kursa başvuru yapan kursiyerlerin kayıtları sürücü belgeleriyle yapılabilecek.  Bu kursiyerlere trafik adabı dersi ile ihtiyaç duyduğu kadar direksiyon eğitimi dersi verilebilecek.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu kurucuları artık üniversite mezunu olmak zorunda.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 8. Maddesinde yapılan değişiklikle;Özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarına, üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya ön lisans programlarından mezun olan veya yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla herhangi bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az üç yıl eğitim personeli olarak çalışan gerçek kişi kurucu veya tüzel kişi ise kurucu temsilcisi adına Bakanlıkça kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu için Müstakil Bina Zorunlu değil.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 8. Maddesinde yapılan değişiklikle;Özel motorlu taşıt sürücüleri kursu için zorunlu olan müstakil bina şartı kaldırıldı.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu açarken sadece B sertifika eğitimi zorunlu oldu.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 8. Maddesinde yapılan değişiklikle;
Özel motorlu taşıt sürücüleri kursu açmak için en az üç olan sertifika programı zorunluluğu kaldırılarak sadece “B” sınıfı sertifika öğretim programı zorunlu olmak şartıyla Bakanlıkça kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu açabilmek için nüfus şartı getirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 8. Maddesinde yapılan değişiklikle;
Özel motorlu taşıt sürücüleri kursu sayısı belirlenirken merkez ilçe ve diğer ilçelerin Türkiye İstatistik Kurumunca her yıl tespit edilen nüfusu esas alınacak.Nüfusu:

a) 10.000 – 25.000 olan ilçelerde iki,

b) Sonraki her 25.000 nüfus için bir kurs açılmasına izin verilecek.

Toplam nüfusu 10.000’in altında olan ilçelerde ise kurs açılamayacak.

Nüfusu azalan ilçelerde, mevcut kurslar faaliyetlerine devam edecek. Ancak bu ilçelerdeki kursların herhangi bir nedenle kapatılması hâlinde yeni kurs açılmasında ikinci fıkra hükümleri esas alınacak.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu açıldıktan sonra hemen devredilemeyecek.


Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 8. Maddesinde yapılan değişiklikle; Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen kurum, düzenleme tarihinden itibaren iki yıl tamamlanmadan başka gerçek veya tüzel kişiye devredemeyecek.

Kurslar, bulundukları ilçenin dışındaki başka bir binaya nakledilemeyecek.


Ehliyeti iptal edilenler yeniden değerlendirmeye tabi olacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 11 ci maddesine eklenen d bendi ile; 2918 sayılı Kanunun 51 inci ve 67 nci maddeleri gereği sürücü belgeleri iptal edilenlerin kursa kayıt olabilmeleri için ayrıca tabi tutulacakları psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge istenecek.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda B sınıfı sertifika için araç sayısı üçe düşürüldü.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 17.maddesinin dördüncü maddesi a bendinde yapılan değişiklikle Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda B sınıfı sertifika için “dört” olan araç sayısı “üç” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya eklenen (ç) bendi ile “A” sınıfı sertifika programı açmak isteyen kurslarda “A2” sertifika sınıfından en az bir direksiyon eğitim ve sınav aracı zorunluluğu getirildi.


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda zorunlu personel üçe düşürüldü.


Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan değişiklikle Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda Direksiyon eğitimi dersi için en az dört eğitim personeli zorunlu iken bu sayı üçe düşürüldü. 


Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda usta öğretici ortaöğretim mezunu olabilecek.




Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 27 nci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursunda direksiyon eğitimi dersi verecek eğitim personelinin en az ortaöğretim mezunu olması gerekecek.

İnceleyiniz. www.meb.gov.tr

Takip ediniz: www.okulgazetesi.net