ÖĞRENCİLER YANLIŞ NÖBET Mİ TUTULUYOR?

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Öğrenci nöbetleri başlığı altındaki 33/1.maddesinde şöyle denilmektedir :” (1) Öğrencilerin görev ve sorumluluk bilincini geliştirmek, okulun yönetim işlerine yardımcı olmalarını sağlamak amacıyla öğrencilere nöbet görevi verilir. Ancak öğrencilere personelin yapması gereken, bedeni çalışmayı gerektiren, eğitim ve öğretimle ilgisi bulunmayan görevler verilemez. Nöbet yerleri, nöbet günleri, nöbetin başlama ve bitiş saatleriyle nöbetçi öğrencilerin görevleri okul yönetimince belirlenerek duyurulur.

(2) Nöbetçi öğrenciler, nöbetçi öğretmene, nöbetçi müdür yardımcısına veya okul müdürüne bilgi vermek şartıyla yazılı ve uygulamalı sınava girerler. Öğrencilerin nöbet tuttuğu günler devamsızlıktan sayılmaz. Pansiyonlu okullarda yarıyıl ve yaz tatili dışındaki hafta sonu ve diğer tatil günlerinde de nöbet görevi verilebilir.”

MEB Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin Öğrencilerin Nöbet Hizmetleri başlığı altındaki 77.maddesinde de öğrenci nöbetleri ile ilgili şöyle denilmektedir.– (1) Küçük yaşlardan itibaren görev ve sorumluluk duygularını geliştirmek, okulun yönetim işlerinde görev almalarını sağlamak amacıyla ortaokul ve imam-hatip ortaokulu öğrencileri, okul yerleşim alanı içinde nöbet görevlerini yürütürler.

(2) Yatılı bölge ortaokullarında, yemekhane ve yatakhane nöbeti tutulur. Nöbetle ilgili görev ve sorumluluklar, okul yönetimince yazılı olarak belirlenir ve nöbetçi öğrencilere duyurulur.

(3) Nöbetçi öğrenci kendi devresinde, ders saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutar.

(4) Nöbetçi öğrenciye nöbet görevi dışında özel hizmetler yaptırılamaz.

Mevzuatta durum böyle. Uygulama öyle mi?

Bunlara göre; Ortaöğretim kurumlarında öğrencinin çay getirmesi, evrak getirip götürmesi veya diğer bedeni işler yapması mümkün değildir.

Ortaokul ve İmam-Hatip Ortaokullarında ise derslerine girecek ve ders saatleri dışında nöbet tutacaklardır.