Okul Aile Birliği her harcamayı yapabilir mi? Okul Aile Birliği harcamalarında ;Okul-Aile Birliği’nin kuruluşuna esas teşkil eden 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 16. maddesinde yer alan ; “Eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için okul ile aile arasında işbirliği sağlanır.Bu amaçla okullarda okul-aile birlikleri kurulur. Okul-aile birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere;…” ilkesi gözetilmelidir.
Diğer yandan 09.02.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan MEB Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin Gelirlerin Harcanması başlığı altında düzenlenmiş 18. maddesinde de ”Birlik gelirlerinin; okulun bütçe disiplini çerçevesinde, eğitim ve öğretim giderleri ile maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarına harcanması esastır. ” denilmektedir.
OKUL AİLE BİRLİĞİ HANGİ HARCAMALARI YAPAMAZ?
Yukarıda açıklandığı gibi; Okul Aile Birliği Yönetim Kurulları ;
Okulu ziyarete gelenlerin temsil ve ağırlama giderlerini,
Düğüne, nişana, hastaya v.s. çiçek gönderme giderlerini,
Zorunlu olmayan ve tahmini bütçede yer almayan donatım, donanım, taşınır alımı, boya-badana işleri bedellerini,
Eğitsel değeri olmayan tören giderlerini,
Ödül olarak verilecek altın, plaket ve hediye giderlerini,
Karşılayamazlar.
Çünkü; bu giderler okulun ve maddi imkanlardan yoksun öğrencilerin zorunlu giderlerinden değildir.
BU TÜR HARCAMALAR YAPILIRSA NE OLUR?
Öncelikle bu şekilde yapılan harcamalar bilinçli üyelerin oluşturacağı bir genel kurulda ibra edilmez, yani kabul edilmez. Veya şikayet konusu olur. Bu durumda; Okul Aile Birliği Yönetmeliğinin 18.Maddesi 4. Fırkası gereğince kararı alan ve ödeme yapan yönetim kurulu üyeleri, aynı yönetmeliğin 27. maddesi gereğince de okul müdürü sorumlu olur.
Ahmet ÇİNTİRİZ Maarif Müfettişi
Kaynak:
https://www.meb.gov.tr/
Daha fazlası:
http://okulgazetesi.net/