Özel okul nasıl açılır? Özel okul açılması ile ilgili MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde bir çok değişiklikler yapıldı. Ve bu değişiklikler 19 Şubat 2020 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Yapılan bu değişikliklere göre; Özel okul Açmak için aşağıda yazılı belgeler istenir ve belirtilen işlemler yapılır.
OKUL AÇMAK İÇİN İSTENEN BELGELER
MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği eki, EK-1 doldurulur.
KURUCU İLE İLGİLİ OLANLAR
1- 5580 sayılı Özel Öğretim Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan kişilerin aynı fıkrada belirtilen şartları haiz olduğuna ilişkin yazılı beyan verilir.
2-Kurucu tüzel kişi ise kuruluş amaçları içinde özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de uyruğunun yer aldığı ve tüzel kişinin niteliğine göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşme, tüzük ya da vakıf senedinin ve varsa değişikliklerinin örneği.
3-Kurucu temsilcisinin kurumu açma, kapatma, devir ve benzeri işlemleri yürütme yetkisine sahip olduğunun belirlendiği genel kurul veya yönetim kurulu kararının millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği.
4- Gerçek kişilerde kurucu, tüzel kişilerde kurucu temsilcisinin vesikalık fotoğrafı.
5-Vergi levhasının fotokopisi.
6- 17-2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu gereği ruhsatları harca tâbi kurum açacaklar için harç yatırıldığına dair onaylı belge.
BİNA İLE İLGİLİ OLANLAR
1-Binanın kurum açılacak kat veya katları için ayrı ayrı ve ayrıca bahçeleri için de 35×50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planı , binanın dış cepheleri ile bahçesini gösteren fotoğrafları ve bunların CD’si,
2- Kurum binası kurucuya ait ise binaya ait tapu senedinin millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği; kurum binası kiralık ise binaya ait tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar kira sözleşmesinin aslı veya millî eğitim müdürlüğünce onaylı örneği,
3- Binanın yapı kullanım izin belgesi,
4- Kurum açılacak binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin; (Değişik ibare:RG-5/8/2023- 32270) çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlükleri, yapının proje müellifleri ya da yetkili serbest proje büroları veya üniversitelerin ilgili bölümlerince düzenlenen teknik rapor (Ek ibare:RG19/2/2020-31044) ve ekleri (Ek ibare:RG-3/7/2016-29761) ile teknik raporu düzenleyen inşaat mühendisinin geçerliliği devam eden SİM ve İTB belgeleri istenir. (Değişik cümle:RG-19/2/2020- 31044) Ancak; (Değişik ibare:RG-5/8/2023-32270) 18/3/2018 tarihli ve 30364 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapı denetim firmalarının denetiminde özel öğretim kurumu olarak yapılmış ve yapı inşaat ruhsatı bulunan binalardan sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin belge istenmez.
5-Okul açılacak binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin il veya ilçe ilgili sağlık birimince düzenlenen rapor.
6-Okul açılacak binada yangına karşı ilgili mevzuatına göre gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünce düzenlenen rapor.
7-Açılacak okulun Bakanlık Coğrafi Bilgi Sistemine (MEBCBS) eklenmek üzere; Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayımlanan formatta bina, duvar, bahçe ve benzeri detayların yer aldığı ölçüm kroki verisi.
UYGULAMA İLE İLGİLİ OLANLAR
1-Resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliği uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı, resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için Bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan kurum yönetmeliği taslağı ve CD’si veya kurucunun daha önce açılış izni almış başka bir okulu için Bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliğini uygulayacağına ilişkin yazılı beyanı.
2-Resmî benzeri olmayan veya deneme mahiyetinde program uygulayan kurumlar ile Bakanlıkça onaylanarak uygulamaya konulmuş öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi bulunmayan kurumlar için; Bakanlıkça onaylanmak üzere öğretim programı, haftalık ders çizelgesinin kayıtlı olduğu taşınabilir elektronik kaydı .
3- Milletlerarası okullar için ayrıca, uygulayacakları programın (Değişik ibare:RG-19/2/2020- 31044) denkliğinin kabul edildiğine dair Dışişleri Bakanlığından tasdikli, izin veren ülkenin eğitiminden sorumlu birimi tarafından düzenlenen belge. (Ek cümle:RG-5/8/2023-32270) Türk programı uygulayan milletlerarası okullarda Bakanlıkça onaylanmış Türk haftalık ders çizelgeleri ve programları uygulanabilir.
4- Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların, öğrencilerinin beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula kara yolu ile uzaklığı 30 km’yi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastane/hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl süreli ve il sağlık müdürlüğünce onaylı protokol.
5- Organize sanayi bölgesi içinde veya dışında özel meslekî ve teknik Anadolu lisesi açacakların, öğrencilerinin beceri eğitimi/staj çalışması/yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okul ile aynı il sınırları içerisinde ve destek verilmesi kararlaştırılan alanlarda/dallarda faaliyette bulunan orta veyahut büyük ölçekli işletme/işletmelerle yapacakları en az 10 yıl süreli protokol,
PERSONELLE İLGİLİ OLANLAR
1-Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanı. Ayrıca Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların ise her bölüm için bir asıl görevli aylık ücretli alan/dal dersleri öğretmeninin çalışma izin teklifleri.
2- Yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiler tarafından veya Türk vatandaşlarıyla ortaklık yolu ile açılacak milletlerarası özel öğretim kurumları için ayrıca, 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu çerçevesinde (Değişik ibare:RG-19/2/2020-31044) alınmış Cumhurbaşkanı izninin sureti.
İNCELEME-RAPOR
Gerçek kişilerde kurucu, tüzel kişilerde kurucu temsilcisi, belirtilen belgeler ile kurum açmak için valilik veya kaymakamlıklara müracaat eder. Müracaat eden kişiye, tüm belgelerin eksiksiz olarak alındığının ve müracaat tarihinin yazılı olduğu bir alındı belgesi verilir. Kaymakamlıklara yapılan müracaatlara ilişkin dosya, üç iş günü içinde bir üst yazı ile valiliğe gönderilir.
Yapılan müracaatın; Yönetmeliğin 5 inci maddenin ikinci fıkrasında, belirtilen şartlara, kurum açılacak binanın ve bölümlerinin kurumun türüne göre Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayınlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Umuma Açık Yerler ve İçkili Yerler ile Resmî veya Özel Öğretim Kurumları Arasındaki Uzaklıkların Belirlenmesine Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını (anaokulu olarak açılacak binanın, açık veya kapalı alkol ve ürünleri satılan yerlere uzaklığı kapıdan kapıya gidilmesi mutat olan yoldan en az 100m uzaklıkta olmalıdır.) incelemek üzere il millî eğitim müdürlüğünce beş iş günü içinde, maarif müfettişi/il veya ilçe millî eğitim şube müdürü/eğitim uzmanı/araştırmacılardan en az iki kişi görevlendirilir.
Görevlendirilen maarif müfettişi/il veya ilçe millî eğitim şube müdürü/eğitim uzmanı/araştırmacı inceleme raporunu görevlendirme yazısının/onayının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren en geç on beş iş günü içinde düzenler ve teslim eder.
AÇILIŞ SÜRECİ
Düzenlenen inceleme raporunda kurum açılışının uygun görülmesi ve yetkili makamlarca yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Yapılır.
Sonuç da Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan kişilerin aynı fıkrada belirtilen şartları haiz olduğunun belge ile tespit edilmesi durumunda okula ait belgeler kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmek üzere beş iş günü içinde valiliğin uygun görüşü ile birlikteen geç Ağustos ayının ikinci haftasından önce Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça uygun görülen okullara kurum açma izni (EK-3) ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı (EK-3/A) on beş iş günü içinde düzenlenir.
Sürelerin hesaplanmasında evrak giriş tarihleri esas alınır.
Kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bilgilerinde değişiklik olması durumunda (EK-2), (EK-2/A), (EK-3), (EK3/A), (EK-3/B) veya (EK-3/C) belgeleri, veren makam tarafından yeniden düzenlenir.
Ayrıca ruhsatı harca tabi kurumlardan ruhsat değişikliği nedeniyle harcın yatırıldığına dair belge istenir.
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan kişilerin aynı fıkrada belirtilen şartları haiz olmadığının sonradan tespit edilmesi hâlinde kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
OKULLARA HANGİ AD VERİLİR?
Okullara, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda belirtilen Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçları ile temel ilkeleri doğrultusunda kurumun amacına, eğitim programına ve düzeyine uygun, belli bir anlam taşıyan Türkçe ad verilir.
Ancak azınlık okulları, yabancı ve milletlerarası okullar ile sadece yabancı dil eğitimi veren kurslara yabancı ad verilebilir.
Kurumların adlarını, Türk Dil Kurumu kısaltmalar dizininde yer alan kısaltmalar hariç olmak üzere varsa kısaltmaları ile birlikte kullanması esastır.
Kurum adı kısaltma olarak kullanılacak ise kurum adı ve kısaltması kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatında yer alır.
Okul adları kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatıyla birlikte verilir. Okulların adları, birinci fıkraya uygun olmak şartıyla kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merciin onayı ile değiştirilebilir.
Okulların ad ve unvanlarının, başka kurumlar tarafından kullanılmasında, 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 22/12/2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Okullar; tabela, reklam, ilan ve her türlü iş ve işlemlerinde sadece kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatında yer alan kurum adını ve/veya kısaltmasını kullanır. Okulların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında, reklam ve ilanlarında kolej ibaresi kullanılabilir.
OKULLAR HANGİ BİNALARDA AÇILABİLİR?
Okul açılacak binaların, Kanunun 4 üncü maddesi hükümlerinde belirtilen şartlar ile kurum türüne göre aşağıda belirtilen şartları taşıması gerekir:
İlkokul, ortaokul, ortaöğretim okulu ve özel eğitim okulları, kullanım hakkının tamamı okula ait olan ve okul binasının alanı dışında her bir öğrenci için en az 2 m2 olmak şartıyla toplamda en az 500 m2 bahçesi bulunan müstakil bina/binalarda açılır.
ASANSÖR GEREKLİ MİDİR?
Binanın zemin katının dışında birden fazla katı bulunan kurumlarda veya binanın zemin katı dışında kurum açılacak binalarda asansör (Ek ibare:RG-23/7/2015-29423) veya engellilerin erişilebilirliğini sağlayan taşıma ve iletme sistemlerinin bulunması gerekir.
Asansörün engelliler için Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlara (Ek ibare:RG-19/2/2020-31044) , taşıma ve iletme sistemlerinin ise Türk Standartları Enstitüsünün belirlediği standartlar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının engelliler için belirlediği kat sınırı, merdiven yapısı ve azami yük taşıma şartına uygun olması zorunludur.
KAMERA ZORUNLULUĞU VAR MIDIR?
Okullarda, bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere, en az on beş gün süreyle görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi kurulur.
Ancak, okul ve diğer kurumların derslik ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, tuvalet lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilemez.
HANGİ OKULLAR BİR ARADA OLABİLİR?
Okullara ait bina ve binalar içinde iki ayrı kurucuya ait aynı veya farklı derecede veya türde okul bulunamaz. (Okul öncesi kurum hariç)
AYNI KURUCUYA AİT BİNALARDA
Aynı kurucu tarafından kullanım hakkının tamamı okula ait müstakil bina/binalarda ya da 11 inci maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen karma kullanım alanlarında belirli bölümlerin ortak kullanılması suretiyle farklı seviyelerde okullar açılmak istenmesi durumunda; okul öncesi eğitim kurumları için her bir öğrenciye 1,5 m2 alan düşecek şekilde, diğer okullarda ise her bir öğrenci için en az 2 m2 alan düşmesi ve her bir okul için ayrı ayrı en az 500 m2 bahçe bulunması veya okul öncesi eğitim kurumları dışındaki okullarda her bir öğrenci için en az 2 m2 alan düşmesi ve her bir okul için ayrı ayrı en az 350 m2 bahçe ile bina içinde her bir okul için en az 150 m2 büyüklüğünde bir alanda teneffüs alanı bulunması şartıyla;
Bina/binalarda okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul veya ortaöğretim okullarından birkaçının ya da hepsinin bir arada açılmak istenmesi durumunda; ortaöğretim okulu/okulları için diğer seviyedeki okullardan ayrı bahçe, bina girişi, katlara erişim ile her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir. Okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul ve ortaokullardan birkaçının ya da hepsinin bir arada açılmak istenmesi durumunda ise bahçe, bina girişi, katlara erişim alanları ortak kullanılabilir. Ancak her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir.
OKUL OLARAK YAPILMIŞ BİNALARDA
İnşaat ruhsatı/yapı kullanma izin belgesi okul binası olarak alınan bina/binalarda; okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul veya ortaöğretim okullarından birkaçının ya da hepsinin bir arada açılmak istenmesi durumunda; ortaöğretim okulu/okulları için diğer seviyedeki okullardan ayrı bahçe, bina girişi, katlara erişim ile her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir.
Okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul ve ortaokullardan birkaçının ya da hepsinin bir arada açılmak istenmesi durumunda ise bahçe, bina girişi, katlara erişim alanları ortak kullanılabilir. Ancak her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir.
DİĞER BİNALARDA
1)Okul öncesi eğitim kurumları, ilkokul ve ortaokul öğrenci tuvalet ve lavabolarının, kendi dersliklerinin bulunduğu katta/ardışık katlarda her okul için ayrı ayrı düzenlenmesi, 2)Ortaokul ve ortaöğretim okullarının aynı binada bulunması durumunda her okulun öğrenci tuvalet ve lavabolarının, dersliklerinin bulunduğu katta/ardışık katlarda ve her okul için ayrı ayrı düzenlenmesi, 3)Birden fazla ortaöğretim okulu aynı binada açılacak ise her okulun öğrenci tuvalet ve lavabolarının, kendi dersliklerinin bulunduğu katta/ardışık katlarda ve her okul için ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir.
Yönetmeliğin 11 inci maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen karma kullanım alanlarında; okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarından bir veya birkaçı ya da hepsi bir arada açılabilir. Ancak bir arada açılacak bu okul gruplarının binası ve bahçesine müstakil giriş olması ve her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir.
Ayrıca ortaöğretim okulu/okulları için diğer seviyedeki okullardan ayrı bahçe, bina girişi, katlara erişim ile her okul için ayrılmış kat/ardışık katlarda o okulun derslikleri ile öğrenci tuvalet ve lavabolarının bulunması gerekir.
Ahmet ÇİNTİRİZ Maarif Müfettişi
kaynak: https://www.meb.gov.tr/
Bilgi için:
http://okulgazetesi.net/ category/özel öğretim